Fotbaliștii care au câștigat Cupa Campionilor Europeni la Sevilla vor juca pe 7 mai, la 26 de ani de la cucerirea trofeului, într-un turneu demonstrativ de fotbal la Cheile Grădiștei
Festivitățile de marcare a cuceririi de către Steaua a CCE au fost de 26 de ani încoace ori „sublime”, ori au lipsit cu desăvârșire. La 10 ani s-a organizat un meci cu Barcelona, apoi s-au ținut diverse festivități la 15, 20 și 25 de ani de la câștigarea trofeului. Ca un mesaj de a nu fi uitați, anul acesta echipa Steaua ’86 revine din nou pe teren!
Rating record la telejurnal
Reportajul despre festivitatea de premiere a steliștilor câștigători ai CCE, difuzat la Telejurnalul din 17 mai 1986, a înregistrat probabil cel mai mare rating din istoria televiziunii de dinainte de ’89. Odată cu trecerea anilor, deși nicio altă echipă românească nu a mai reușit o asemenea performanță, a crescut și dezinteresul pentru aniversarea finalei de la Sevilla. Iar „Steaua ’86”, în loc să devină o marcă înregistrată de succes, cum ar fi fost firesc, riscă să fie aruncată în anonimat.
Nici „puiul” trofeului de la Sevilla nu a avut o soartă mai bună, într-o perioadă vehiculându-se tot felul de versiuni în ceea ce privește destinația acestuia. Ba că ar fi fost vândut, ba că s-a pierdut, apoi înlocuit cu unul „santinelă”, ba că a fost aruncat într-un rastel al patronului Gigi Becali, preocupat doar de propria imagine. Iar festivitățile de marcare a evenimentului s-au ținut cu greu sau deloc, majoritatea având un aer cazon sau cu ușor iz politic.
Boloni și Lăcătuș ar putea absenta
Acum, la 26 de ani de la cucerirea CCE, jucătorii de atunci și-au propus să-și pună pe ei echipamentele și să coboare din nou în iarbă. Dar nu pe gazonul de pe „Sanchez Pizjuan”, ci pe terenurile de la Complexul Cheile Grădiștei. Organizatorul acțiunii, Ovidiu Gârbacea, suporter stelist înflăcărat, fost antrenor al lotului olimpic de biatlon, spune în glumă că nu a invitat Barcelona deoarece a ratat calificarea în finala de anul acesta a UCL! „Așa că am chemat naționalele jurnaliștilor și artiștilor”. „Nu știm sigur dacă vin Boloni și Lăcătuș. În rest, toți ceilalți care au fost la Sevilla nu au probleme să ajungă”, spune Duckadam. Care adaugă în glumă că ar putea să treacă și în poartă dacă se va ajunge la penaltyuri.
100 este numărul suporterilor români care nu s-au mai întors în țară după ce au asistat la finala CCE de la Sevilla
53 este media de vârstă a foștilor jucătorilor steliști din finala de la Sevilla care vor juca la Cheile Grădiștei
Cum a fost sărbătorită de-a lungul anilor performanța Stelei
ª 1986 Casa Poporului – Nicolae Ceușescu a acordat Ordinul Steaua RSR clasa I echipei pentru „contribuția adusă la creșterea sportului românesc peste hotare”. La dineu au mai participat tovarășii Emil Bobu, Lina Ciobanu, Ion Coman, Manea Mănescu, Nicu și Ilie Ceaușescu, Vasile Milea și Haralambie Alexa.
ª 1996 Stadionul Ghencea – Steaua a organizat un meci demonstrativ cu FC Barcelona.
ª 2001 Hotel IntercontiÂnental – Viorel Păunescu a oferit câte o plachetă fiecărui component al echipei. Au mai participat ministrul Tineretului și Sportului, Georgiu Gingăraș, și alte personalități din lumea politică.
ª 2003 Hotel Marriott – Gigi Becali a înmânat rentele viagere în valoare de 5 milioane de lei pe lună foștilor jucători. Obiceiul nu l-a ținut foarte mult.
ª 2006 Corbeanca – componenții Stelei împreună cu familiile au sărbătorit 20 de ani de la câștigarea CCE. Redacția ProSport – componenții Stelei 1986 au fost sărbătoriți la sediul ziarului.
ª 2009 Sediul din Bulevardul Ghencea – clubul Steaua a oferit jucătorilor câte un tricou de joc cu numele fiecăruia inscripționat pe spate.
ª 2011 Palatul Cercului Militar Național – Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Oprea, a oferit emblema „Onoarea Armatei Române” antrenorilor și componenților lotului. Jucătorii au mai fost invitați la un restaurant.
Duckadam, în Cartea Recordurilor
Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni, pe 7 mai 1986, la Sevilla, după ce a învins FC Barcelona în finală, cu scorul de 2-0 (0-0, 0-0), după executarea loviturilor de departajare. Helmut Duckadam a apărat toate cele patru lovituri executate de spanioli, în timp ce pentru Steaua au marcat Lăcătuș și Balint, iar Majearu și Boloni au ratat. Performanța reușită de Duckadam pe stadionul „Sanchez Pizjuan”, de a apăra patru penaltyuri, este înscrisă în Cartea Recordurilor.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER